چای نام
یک گیاه و نوشیدنی ساخته شده از این گیاه است.
چای واژهای است چینی که
در چین و
شمال هندوستان به
کار میرود و تقریباً با همان تلفظ وارد زبان فارسی شدهاست.
نام این گیاه در گویش چینی جنوبی چای و
در گویش چینی شمالی به صورت تِی تلفظ
میشد و هردو تلفظی از یک واژه یگانه در چینی قدیم هستند. مردم اروپای
غربی نام این گیاه را از چینیان شمالی و مردم خاورمیانه و شمال آفریقا
نام آن را از چینیان جنوبی آموختند.
نوشیدنی چای
با دم
کردن برگها،
جوانهها یا شاخههای فرآوری شده بوته چای گونه
Camellia
sinensis به مدت
چند دقیقه درآب داغ درست میشود. فرآوری آن میتواند شامل اکسیداسیون،
حرارت دهی، خشکسازی و افزودن گیاهان، گلها، چاشنیها و میوههای دیگر به
آن باشد
چای یک منبع طبیعی از کافئین، تئوفیلین، تیانین و آنتی
اکسیدانها است،
اما تقریباً بدون چربی، کربوهیدراتها،
یا پروتئین.
آن دارای طعمی مطلوب است که کمی تلخ و گس
میباشد.
چای به
۴
دسته تقسیم میشود:
تخمیری (چای سیاه)
تخمیرنشده (چای سبز)
نیمه تخمیری (چای اولانگ و پوچونگ)
چای سفید
خاستگاه گیاه چای شرق و جنوب چین، میانمار شمالی، و
ایالت آسام هند
را دربرمی گیرد. رشد فوری (لجام گسیخته) گونه آسامی چای در نواحی قابل
مشاهدهاست که از استان یانا (Yunnan)
تا بخش شمالی میانمار و آسام در هند را
پوشش میدهد. گونه
sinesis
چای بطور طبیعی
درنواحی شرقی و جنوب شرق چین میروید. تحقیقات اخیر و وجود گونههای
دورگه از نوع چای در نواحی گستردهتری از مناطق مذکور بیانگر آن است
که خاستگاه چای درنقطهای واقع شده که شامل بخش شمالی میانمار و
ایالتهای یونان و سیچوان چین
میشود.
ریشههای استفاده بشر از چای در افسانههای متعددی بیان
شده، اما مکانی که برای اولین بار چای تولید شده، نامعلوم است
|